Op 16 april 2020 is het 75 jaar geleden dat het huidige 298 squadron werd opgericht. Het behoort daarmee tot een van de oudste squadrons van onze Luchtmacht. Met de plaatsing op vliegbasis Gilze Rijen bevinden we ons, na wat uitstapjes, weer waar het allemaal begon. Het ooit door de RAF bezette vliegveld was en is de basis van het 298 squadron. Bij de oprichting krijgt het squadron de naam Nr. 6 Dutch Auster Squadron toegekend, pas later wordt dit bekend als het 298 squadron. Gedurende het bestaan van het squadron is er een veelzijdigheid aan vliegtuigen en helikopters gebruikt. Zo begint het squadron in 1945 het vliegen met 20 Auster vliegtuigen voor inzet van luchttransport na de bevrijding. In 1955 krijgt het haar eerste helikopter, de H-23B Raven. Na trouwe dienst volgt in 1959 de Alouette II voor de SAR taak van het squadron. In 1964 wordt de vloot vervangen voor de Alouette III. Tussen 1975 en 1979 wordt er gevlogen met twaalf Bo-105C Bolkow helikopters. In maart 1993 worden de contracten met Boeing getekend en werd de komst van de Ch47D een zekerheid.

Ter gelegenheid van deze rijke historie en daarmee dit bijzondere jubileum wordt op donderdag 16 april 2020 op Vliegbasis Gilze-Rijen een jubileumfeest gehouden voor actief dienenden en bijzonder genodigden. Op deze dag, de verjaardag van het 298 Squadron, zullen een groot aantal events plaatsvinden die het jubileum markeren. Op deze wijze zal er een bijzondere invulling gegeven worden aan dit historische moment. Uiteraard zal deze dag zich kenmerken door een hoge mate van gezelligheid voor iedereen.

Alle (oud-)militairen die in deze 75 jaar bij 298 Squadron gewerkt hebben, zullen worden uitgenodigd om gezamenlijk dit bijzondere jubileum te vieren. Gedurende 75 jaar hebben veel mensen bij ons squadron gewerkt en tijdens deze jubileumviering staat de mens dan ook centraal. De wens is om een ieder die ooit verbonden is geweest aan het squadron, in welke vorm dan ook, uit te nodigen en mee te laten genieten van dit bijzondere moment. Via deze website kunt u interesse tonen in dit evenement. Op deze manier krijgt de organisatie inzichtelijk waar de uitnodigingen mogen belanden.

Tot dan!

 

Organisatie JV2020

TOON INTERESSE!